donderdag, januari 08, 2009

Hoe is de stem in te delen?


Deelvraag 4
Hoe is de stem in te delen?


Elke zangstem heeft een bepaald bereik. Hiermee bedoelen we de afstand van de hoogste en de laagste noot die men kan zingen. Mannen zingen lager dan vrouwen, ze spreken ook lager. Het verschilt meestal een octaaf.
De belangrijkste stemsoorten zijn van laag naar hoog:
- Bas
- Bariton
- Tenor
- Alt
- Mezzosopraan
- Sopraan
Zo heb je ook nog de Countertenor en de Coloratuursopraan en nog meer stemsoorten die tussen de genoemde stemsoorten passen.
Elke stem kan weer in verschillende registers gezongen worden. We hebben de borststem, de middenstem, de kopstem, de falset en het fluitregister.
Borststem:Met de borststem bereik je het lage toongebied. Het donkere geluid zal zich willen blijven volhouden tot ver in het middengebied. De trillingen bij de lagen noten kun je soms in je borst voelen.
Middenstem:De middenstem omvat het kop- en borstregister. Dit is een belangrijk register voor een goede stemgeving omdat deze de overgang egaal maakt.
KopstemDe kopstem heeft bereik van het midden- en hoge toongebied, maar om mooi op je kopstem te zingen zit weer bij het borstregister. Dit is een soort basis daarvoor. Jammer genoeg is de kopstem van nature minder ontwikkeld dan de borststem. Wanneer je de borststem verder ontwikkeld zal de overgang egaler klinken en hoor je het overschakelen van de registers (bijna) niet. Als het om vrouwelijke zangers gaat wordt er gesproken over kopregister en bij mannen over falset, maar steeds vaker wordt dat ‘hoge’ register falset genoemd, zowel bij mannen als bij vrouwen. Toch logisch omdat er bij mannen en vrouwen precies hetzelfde gebeurt.De minder gebruikelijke registers zijn het fluitregister en het ‘growl register’ (grom). Deze termen moet je echt letterlijk nemen, want bij een fluitregister kun je de teksten op die hoogte niet meer uitspreken, je hoort een fluitachtige toon. Bij het gromregister trillen de stemplooien minder dan 70 keer per seconden dus hoor je inderdaad een gromachtig geluid. Dit komt meestal niet lager dan de lage Cis.






Iemand met een groot vocaal bereik is Mariah Carey. Dit is een bereik van 5 octaven!

Borststem:G#2, A2, Bb2, B2, C3, C#3, D3, Eb3, E3
Middenstem:C5, C#5, D5, Eb5, E5, F5, F#5, G5, G#5
Falset Register:A5, Bb5, B5, C6, C#6, D6
Fluit Register:Eb6, E6, F6, F#6, G6, G#6, A6, Bb6, B6, C7, C#7, D7, Eb7, E7, F7, F#7, G#7



Geen opmerkingen: